Arapça kökenli bir kelime olan varak , yaprak anlamına geliyor . Varak , asıl anlamından çok , yaldız , altın varak levha olarak tezyin- süsleme sanatında kullanılan malzeme olarak biliniyor. Varak bir süsleme enstrümanı olarak mobilya sektöründe de her dönem modasında bir şekilde kendisine yer buluyor.

cayseti1

Altın şeridin ince tirşeler (parşömen ) ve sığırın kör bağırsağından elde edilen zarlar arasında dövülerek şeffaf yapraklar haline getirilmesine Altın Varak denir. Altınlar varaklar yani yapraklar içerisine yerleştirilmiştir. Çok hafif olduğundan herhangi bir darbe veya rüzgarda altınlar dağılabilir. Ancak son yıllarda kolaylık açısından transfer(kağıda yapışık altın) tekniği ile de defter üretilmektedir. İmitasyon altınlar da kutular halindedir. Yüksek ayar altına göre kalitesiz ve kalın bir malzemedir. Varlık ve kudret işareti olan altın , ilk çağlardan başlayarak kültürler arası sanatlar etkileşimler bizim tarihimizde de yerini almıştır. Osmanlılarda altının güneşi simgelediği eski örneklerden anlaşılmaktadır.

art-gold

Varak uygulamaları dört şekilde yapılmaktadır. Ezme usulü , Yumurta akı ile yapıştırma , Killi varak ile yapıştırma ve miksiyon ile yapıştırma yöntemleriyle varak uygulaması yapılır. Varak parlaktır. Bu parlaklığı bir miktar azaltmak veya eski görüntü vermek için zift kullanabiliriz. Bunun için zift bir miktar tinerle açılmalıdır. Karışım akıcı ve siyah olmalıdır. Zift varağa zarar verebilir. Bu nedenle işlem çabuk bitirilmelidir. Küçük bir parça penye bez yuvarlak yapılır. Tiner ile açılmış zifte batırılır. Varak üzerine hafifçe bastırılarak sürülür. Eğer zift bulunamazsa , bir miktar kırmızı ve siyah yağlıboya bez üzerine alınarak zift için anlatıldığı şekilde sürülebilir. Su bazlı olmayan vernik ile vernikleme yapılmalıdır. Günümüzde en sık kullanılan yöntemdir.

classic-style-sofas-57710-1934159